Al enkele maanden worden we geconfronteerd met het feit dat op de tennisbanen na flinke regenbuien en opdooi te lang water blijft staan. Dit heeft als zeer vervelende bijwerking dat ballen snel oranje kleuren. We hebben in twee eerdere nieuwsbrieven aandacht besteed aan het probleem en willen, ook om misverstanden uit de wereld te helpen, nu iets uitvoeriger stilstaan bij het probleem en de acties die zijn ondernomen en die nog zullen volgen.
De keuze voor MatchClay-banen
In 2018 waren de smash court banen aan het einde van hun levensduur. In de ALV van begin 2019 is daarom een commissie benoemd die de ALV zou adviseren over de nieuw aan te leggen tennisbanen. Naast de overleggen met de gemeente heeft de commissie veelvuldig contact gehad met verschillende leveranciers van banen. In de buitengewone ALV van 18 november 2019 is op basis van de bevindingen van de commissie besloten om de MatchClay- of TopClay-variant nader uit te werken.
In de ALV van 2 maart 2020 is voorgesteld tot aanleg van Top- of MatchClay-tennisbanen over te gaan, vanwege positieve speelervaringen van leden en de positieve berichten van andere verenigingen. Met slechts één stem tegen is dit voorstel aangenomen waarna in de ALV van 1 februari 2021 unaniem is gekozen voor de huidige MatchClay-tennisbanen.
Voornaamste oorzaak slechte doorlatendheid
In de zomer 2021 zijn de MatchClay-tennisbanen aangelegd. Ruim een jaar hebben de banen goed gefunctioneerd. Toen zich in het najaar 2022 forse buien aandienden, kwam de slechte waterdoorlatendheid van onze tennisbanen aan het licht. Een belangrijke oorzaak bleek de algenvorming in de baan te zijn. De algen hadden zich makkelijk kunnen ontwikkelen tijdens de uitzonderlijk warme zomer waarin volop is gesproeid.
De acties
- Na het ontstaan van het probleem is direct contact gezocht met de leverancier Tennisbouw. Daarna hebben we dit bedrijf een aantal keren formeel verzocht om een actieve rol te spelen in het oplossen van het probleem en hen gewezen op hun verantwoordelijkheid.
- We zijn contact getreden met het bedrijf AlgaVelan, gespecialiseerd in het op milieuvriendelijke wijze bestrijden van algen. Nadeel is dat dit middel niet werkt bij lagere temperaturen.
- De KNLTB is eveneens ingeschakeld. Zij hebben een inventarisatie gemaakt bij de 32 verenigingen die dit soort banen hebben, waaronder UTPV. Begin maart organiseert de KNLTB een overleg met de bouwers/leveranciers. Op die manier wordt de druk opgevoerd om tot een effectieve aanpak van het probleem van de slechte waterdoorlatendheid te komen.
- Ondertussen gaan we door met de milieuvriendelijke algenbestrijding. Nu de thermometer de komende weken/maanden oploopt zal dit middel zijn werk gaan doen.
We weten de afgelopen maanden het spelplezier op de tennisbanen is afgenomen, maar we hopen dat u begrijpt dat we er alles aan doen om dit zo snel mogelijk op te lossen.
We vragen nog even geduld te hebben.
Het bestuur